Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Informacijski viri

Spletni katalogi:

Virtualna knjižnica Slovenije

COBISS_logo.PNG  
Cobiss+ COBISS+ katalogi slovenskih knjižnic

 

Katalog knjižnice Fakultete za šport (COBISS+)

mCOBISS

mCOBISS_2.png

GESLA (za lažje iskanje po COBISS:FSPLJ)

 

Nacionalne knjižnice po svetu
Katalogi nacionalnih knjižnic po svetu


 Specializirane podatkovne zbirke:


Prosto dostopno gradivo:


Koristne povezave:

 

V konzorciju COSEC smo pridobili dostop dostop do elektronske zbirke De Gruyter eBooks (EBA - All eBooks Collection).

De Gruyter eBooks (EBA - All eBooks Collection) je zbirka okoli 150.000 znanstvenih in strokovnih knjig, ki jih objavlja več kot 40 uglednih založnikov (npr. New York University Press, De Gruyter, Harvard University Press, University of California Press, Yale University Press). Knjige pokrivajo tako področja družboslovja in humanistike, kakor tudi naravoslovja, tehnike in medicine. Večina knjig je v angleščini ali nemščini.

Dostop do zbirke je mogoč preko portala De Gruyter Online. Dostop je omogočen od 1. 7. 2024 do 31. 12. 2024 z lokacij UL, CTK, NIB in NUK, oddaljeni dostop pa je omogočen za študente in osebje UL, osebje CTK, NIB in NUK ter člane NUK.

>Vstopna točka<

 

 

Razširili smo dostop do leksikona KLG Online. Sedaj je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB in NUK; oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL, osebje CTK, NIB in NUK ter vse člane knjižnic UL, CTK, NIB in NUK.

Kritisches Lexikon zur deutschsprachigen Gegenwartsliteratur (KLG Online) je temeljno referenčno delo za študij sodobne nemškojezične književnosti. Leksikon obsega članke o več kot 750 avtorjih. Leksikon vključuje avtorje, katerih poglavitna dela so izšla po letu 1945 oziroma so začela vplivati po tem letu. Članek obsega kratek življenjepis (Biogramm), seznam literarnih nagrad, zatem obsežnejši esej, ki analizira in interpretira avtorjevo delo, sledi bibliografija objav v knjigah, zbornikih in revijah, seznam prevodov v nemščino (avtor kot prevajalec), seznam praizvedb gledaliških in radijskih del, scenarijev, kabaretov, zvočnih posnetkov (kasete, cedeji, gramofonske plošče) in intervjujev ter seznam literature o avtorju.

>Vstopna točka<

NUK je v sodelovanju z Osrednjo humanistično knjižnico v konzorciju COSEC pridobil dostop do Brepolis Latin Complete.

Brepolis Latin Complete omogoča sočasno iskanje v različnih podatkovnih zbirkah, in sicer:

 • Library of Latin Texts Complete - je ena najpomembnejših podatkovnih zbirk latinskih besedil od antike do 20. stoletja.
 • Aristoteles Latinus Database - vsebuje celotna besedila kritičnih izdaj srednjeveških prevodov Aristotelovih spisov.
 • Archive of Celtic-Latin Literature - vsebuje latinska besedila filozofov zgodnjega srednjega veka (400-1200) z območij t. i. keltske Evrope (avtorji kot so npr. sveti Patrik, Avguštin Hibernik, Sv. Columbanus, Sedulius Scottus, Janez Skot Eriugen, Peter Abelard).
 • Monumenta Germaniae Historica (MGH) - ena najpomembnejših srednjeveških kritičnih izdaj zgodovinskih besedil, listin, pravnih tekstov, pisem itn.
 • Database of Latin Dictionaries - podatkovna zbirka, ki vsebuje različne latinske slovarje (razlagalne, etimološke, historične).

Vse podatkovne zbirke uporabljajo isti vmesnik, ki omogoča sočasno navzkrižno iskanje med njimi (Cross Database Searchtool).

Dostop je omogočen  z lokacij UL, CTK, NIB in NUK; oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL ter osebje CTK, NIB in NUK.

>Vstopna točka< 

Dostop do eletronskega vira Gale Research Complete se bo prekinil 31. 12. 2023Od 1. 1. 2024 pa bo še vedno dostopna zbirka Literature Resource Center, ki je sicer del Gale Research Complete.

Literature Resource Center služi za iskanje znanstvene literature in besedil člankov s področja literarnih ved, biografskih in kritičnih esejev o avtorjih, bibliografij in vsebin del, izbranih spletnih mest ter portretov. LRC obsega besedila člankov iz več kot 475 znanstvenih časopisov in besedila iz več kot 420 referenčnih del, nekaj je navedenih v nadaljevanju.

 • Contemporary Authors obsega informacije o približno 160 000 avtorjih od 20. stoletja naprej, katerih dela so bila prevedena v angleški jezik ali pa so bila izdana v ZDA.
 • Contemporary Literary Criticism obsega izbor kritik, ocen ipd. sodobnih literatov (tudi scenaristov), bibliografijo avtorjevih del in literaturo o avtorju.
 • Dictionary of Literary Biography obsega kritične biografske eseje o literatih in bibliografijo avtorjevih del.
 • Vključeni so tudi eseji iz drugih publikacij založbe Gale:  Contemporary Literary Criticism, Twentieth-Century Criticism, Nineteen-Century Literature Criticism, Poetry Criticism, Short Story Criticism and Children's Literature Review, Drama Criticism, Shakespearian Criticism, Classical and Medieval Literature Criticism itn.

 

Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB in NUK. Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL ter osebje CTK, NIB in NUK.

>Vstopna točka<

NUK je v sodelovanju s Filozofsko fakultetoPravno fakulteto in ZRC SAZU pridobil trajni dostop do dodatnih elektronskih zbirk klasičnih tekstov dostopnih preko e-vira Oxford Scholarly Editions Online.

Zbirka Oxford Scholarly Editions Online velja za enega kronskih draguljev v portfelju založbe Oxford University Press. Raziskovalci izpostavljajo njeno inovativnost, njen transformativni potencial tako za raziskave kot za poučevanje. Zajema temeljne klasične avtorje od antike do renesanse, v vrhunskih izdajah s komentarji in prevodi, pa tudi angleške avtorje do 19. stoletja, obsega torej več kot dve tisočletji intelektualne zgodovine na področju filozofije, zgodovine, religije, klasične filologije in sorodnih ved. Kritične izdaje so v samem jedru sodobne humanistike, predstavljajo zanesljiv in zaupanja vreden primarni vir, s katerim raziskovalci lahko razlagajo temeljna besedila svojih disciplin. Baza Oxford Scholarly Editions Online ta pripomoček obogati z vsemi prednostmi spletnega dostopa.

Poleg že prej dostopnih zbirk lahko sedaj uporabniki prebirajo dodatne zbirke:

 • Herodotos;
 • Restoration Prose;
 • Latin Prose;
 • Greek Tragedy.

Seznam vseh dostopnih naslovov najdete na povezavi.

Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB, NUK in ZRC SAZU. Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL ter ZRC SAZU, osebje CTK, NIB in NUK ter člane knjižnic UL, CTK, NIB, NUK in ZRC SAZU.

>Vstopna točka<

Svetovanje na daljavo za pomoč pri iskanju gradiva - NUK

NUK želi po najboljših močeh pomagati študentkam in študentom pri uspešnemu študiju. Med storitvami, ki jih nudijo v spletnem okolju, vam z veseljem ponujajo tudi svetovanje na daljavo. V času priprave zaključnih nalog bodo študentke in študenti prejeli učinkovito pomoč pri iskanju oziroma uporabi elektronskih informacijskih virov (dLib.si, Cobiss+, elektronske revije in knjige ter druge podatkovne zbirke) za pripravo diplomskega, magistrskega dela ali doktorske disertacije.

Svetovanje na daljavo je brezplačno in poteka individualno po predhodni prijavi na povezavi.

NUK je v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in ZRC SAZU pridobil dostop do elektronskega vira Allgemeines Künstlerlexikon Online (AKLO) / Artists of the World Online.

Allgemeines Künstlerlexikon Online (AKLO) / Artists of the World Online je referenčna baza podatkov s področja umetnostne zgodovine, ki vsebuje aktualne, zanesljive in obsežne informacije o umetnikih. Vsebuje najnovejše verodostojne biografske podatke o več kot 1,2 milijona umetnikih, kar je več kot katera koli druga baza podatkov. Elektronski vir vsebuje več kot 500.000 obsežnih biografskih člankov; vsako leto se doda 3500 novih člankov.

Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB, NUK in ZRC SAZU; oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL in ZRC SAZU, osebje CTK, NIB in NUK ter člane NUK.

>Vstopna točka<

Za Univerzo v Ljubljani, Centralno tehniško knjižnico ter Narodno in univerzitetno knjižnico smo pridobili trajni dostop do 50 knjig založnika Emerald.

Knjige pokrivajo področja ekonomije, izobraževanja, turistike in organizacijskih ved. Večinoma gre za sloveniko (knjige slovenskih avtorjev ali na temo Slovenije). Seznam naslovov najdete na povezavi.

Knjige so dostopne preko portala Emerald Insight. Dostop je omogočen z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljeni dostop je omogočen za študente, diplomante in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK.

Centralna ekonomska knjižnica je za študente in osebje Univerze v Ljubljani omogočila dostop do dveh novih zbirk s področja ekonomije:

Dostop je omogočen preko portala Emerald Insight, kjer lahko dostopate tudi do nekaterih drugih elektronskih virov založnika Emerald.

Po uspešnem obdobju testnega dostopa smo sedaj v sodelovanju s Teološko fakulteto in Filozofsko fakulteto pridobili naročniški dostop do elektronskega vira Sources Chrétiennes Online.

Sources Chrétiennes vse od njenih začetkov leta 1942 prinaša kritične izdaje besedil prvih 1400 let Cerkve. Besedila so opremljena s francoskimi prevodi ter z uvodi in opombami. Zbirko sestavljajo besedila s prevodi krščanskih besedil v grščino in latinščino, pa tudi v druge jezike, npr. v sirijski, aramejski in gruzijski jezik. Medtem ko je poslanstvo zbirke že od začetka narediti besedila čim bolj dostopna za referenco in (jezikovno, zgodovinsko, filozofsko in teološko) preučevanje, selitev zbirke v spletno obliko Sources Chrétiennes Online te možnosti še povečuje.

Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB in NUK; oddaljeni dostop za študente in osebje UL ter osebje CTK, NIB in NUK.

>Vstopna točka<