FUNKCIONALNA VADBA - SODOBNA TELOVADBA V OSNOVNI ŠOLI

Termini: 06.03. - 07.03.2021

Koordinator: dr. Maja Dolenc

Trajanje: 20

Število razpisanih mest: 30

Število prostih mest: 30

Število točk: 0.00


Opis:

Seminar je prvenstveno namenjen razrednim učiteljem (prva in druga triada OŠ), učiteljem športne vzgoje v OŠ, ki poučujejo v prvi ali drugi triadi, učitelji v podaljšanem bivanju (OŠ).

 

Slušatelje bomo seznanili z zakonitostmi funkcionalne vadbe. Gre za sodoben pristop k vadbi, ki temelji na izvajanju gibalnih vzorcev, potrebnih za človekovo vsakodnevno funkcioniranje. Določena gibanja so namreč začela izginjati iz človekovega vsakdana, zato morajo biti vključena tako v prostočasno vadbo kot morajo biti  sestavina obveznih šolskih športnih vsebin.

Slušateljem bomo predstavili sodobne pristope k funkcionalnemu ogrevanju, jih seznanili z osnovno funkcionalno diagnostiko ter odkrivanjem slabih gibalnih vzorcev, z ustreznimi korekcijskimi vajami za popravljanje gibanja ter jim prikazali širok nabor funkcionalnih vadb z različnimi pripomočki. Prikazane vsebine so uporabne tako za nižje kot višje starostne kategorije, saj zajemajo temeljne informacije o gibalnih sredstvih, ki so sestavina vsake telesne vadbe.

 

Vsebina seminarja: 

Značilnosti sodobne telovadbe oz. funkcionalne vadbe - priporočila (odgovori na vprašanja: Katero vadbo izbrati? Kolikokrat tedensko, koliko ponovitev naj naredim? A je dovolj, če samo tečem? Ali moram res vključiti tudi vaje za moč in gibljivost?). Funkcionalni gibi človeka in pravilna tehnika (potegi, potiski, upogibi, iztegi itd.). Pomen stabilizacijskih mišic trupa in primerne vaje. Nevarne vaje. 

Funkcionalna ogrevanja. 

Osnovni gibalni vzorci in testi za oceno gibanja. 

'Pozabljene mišice' z vidika moči in gibljivosti in korekcijske vaje (raztezne in krepilne gimnastične vaje; vaje za zdravo hrbtenico; vaje na delovnem mestu) 

Primeri funkcionalnih vadb z različnimi pripomočki (palice, elastike, vrvi, drsniki, partner itd.)

 


Kotizacija:

Polna kotizacija: 150,00 EUR

Kotizacija za zaposlene v vzgoji in izobraževanju: 150,00 EUR


Opombe: