Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Projekt SmartCHANGE – inovativna rešitev za zmanjšanje tveganja za kronične nenalezljive bolezni

datum: 26.05.2023

kategorija: novice

Čeprav se zdi, da je prihodnost nekaj, o čemer lahko le ugibamo, je konec maja Inštitut Jožef Štefan, v sodelovanju z raziskovalno skupino SLOfit Fakultete za šport Univerze v Ljubljani ter drugimi mednarodnimi partnerji, v okviru programa Obzorje Evropa pričel razvijati inovativno rešitev, s katero bi lahko s pomočjo umetne inteligence bolje napovedali in s personaliziranimi intervencijami korenito zmanjšali tveganje za razvoj kronično nenalezljivih bolezni (KNB; npr. srčno-žilnih in presnovnih bolezni ter različne oblike raka). Slednje so namreč med najpogostejšimi vzroki za obolevanje in smrtnost v svetu.  

Projekt »Dolgoročno vrednotenje zdravstvenega tveganja na osnovi umetne inteligence za strategije spreminjanja vedenja pri otrocih in mladostnikih« z akronimom SmartCHANGE se bo tako osredotočil na razvoj učinkovitejšega napovedovanja KNB pri otrocih in mladostnikih v njihovi odrasli dobi. Sprožilci zadnjih so namreč prisotni že v mladosti, vendar s trenutnimi metodami diagnostike niso nujno pravočasno zaznani, da bi jih lahko preprečili.  

Cilj projekta je zato razviti inovativno rešitev, ki bo s pomočjo računalništva v oblaku in strojnega učenja omogočila bolj natančno oceno zdravstvenega stanja in nudila personalizirane intervencije za spodbujanje zdravega življenjskega sloga. 

Več o tem, kako bo umetna inteligenca pomagala pri ohranjanju zdravja in kakovosti življenja prihodnjih generacij ter o ozadju, metodah in pričakovanih rezultatih projekta SmartCHANGE preberite v članku, objavljenem v Raziskovalnih novicah Univerze v Ljubljani, objavljenem na TEJ POVEZAVI. 

Soustvarjalci projekta SmartCHANGE na enem od sestankov