Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Prof. dr. Gregor Jurak uvrščen med TOP 2% najpogosteje citiranih znanstvenikov na svetu

datum: 18.11.2022

kategorija: novice

Univerza Stanford je pred kratkim objavila seznam World's Top 2% Scientists 2021 oz. tako imenovano Elsevierjevo svetovno lestvico najbolj citiranih znanstvenikov in raziskovalcev v letu 2021. S ponosom sporočamo, da je med njimi tudi prof. dr. Gregor Jurak, vodja raziskovalne skupine SLOfit, redni profesor na Univerzi v Ljubljani in nosilec več predmetov na Fakulteti za šport.  

Lestvica, ki velja za najprestižnejšo na svetu, temelji na bibliografski zbirki podatkov Scopus ter vključuje več kot 190.000 raziskovalcev med več kot 8,5 milijona znanstvenikov iz vsega sveta, ki so razvrščeni v 22 znanstvenih področij in 176 podpodročij. 

Uporaba meritev za kontekstualni vpliv publikacij je postala v zadnjih letih sicer zelo razširjena, vendar se analitiki neredko srečujejo z raznimi izzivi pri pridobivanju relevantnih podatkov.  

Prav zato je bila ustvarjena obsežna baza podatkov z dovolj velikim številom najbolj citiranih avtorjev na vseh znanstvenih področjih, ki je izpeljana iz omenjene bibliografske baze Scopus. Raziskovalci pa so na lestvice uvrščeni na podlagi sestavljenega kazalnika, ki zajema meritve kar šestih dejavnikov: skupno število citatov, Hirschev h-indeks, soavtorstvo (prilagojen Schreiberjev hm-indeks), število citatov samostojnega avtorja, število citatov samostojnega ali prvega avtorja in število citatov samostojnega, prvega avtorja ali zadnjega avtorja. 

Izvorni podatki in opis metrike so dostopni tukaj

Prof. Juraku čestitamo in mu želimo veliko uspehov na nadaljnji raziskovalni poti!