Fakulteta za šport

Devet študentov UL na 27. Zimski univerzijadi

Ljubljana

Začela se je 27. Zimska univerzijada, ki bo potekala na dveh prizoriščih. Nordijski in biatlonski del se bo odvijal na Slovaškem, deskarski in drsalni športi, pa bo potekal v Španiji. Slovensko študentsko reprezentanco bo zastopalo 18 športnic in športnikov od katerih je 9 študentov Univerze v Ljubljani.

 

Zadnje srečanje predstavnikov slovenske univerzitetne ekipe, ki bo nastopila na 27. Zimski univerzijadi s predstavitvijo za medije je potekal v prostorih Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu. Tokratna zimska univerzijada bo potekala na dveh prizoriščih. Nordijski in biatlonski del se bo odvijal na Slovaškem v mestih Štrbske Pleso in v Oserbliju, med 24. 1. in 1. 2. 2015, drugi del univerzijade, smučarski, deskarski in drsalni športi, pa bo potekal v Španiji, v Granada oz. v Sierra Nevadi. 

 

Slovenijo bo zastopalo 18 športnikov (13 športnikov in 5 športnic), ki bodo tekmovali v 5 različnih športnih panogah. Devet športnic in športnikov študira na Univerzi v Ljubljani, štirje na Univerzi v Mariboru ter dva na Univerzi na Primorskem. Slovenski športniki študentje so na dosedanjih zimskih univerzijadah zbrali že 79 medalj, zato je tudi letošnja odprava odločena, da se domov vrne s kakšno kolajno. Vodja skakalne odprave Jan Družina je pred odhodom v Štrbske Pleso dejal: ''Na ekipni tekmi skakalcev vedno pričakujemo veliko in tudi letos ni nič drugače. Cilji so visoki, kako se bo razpletlo, bomo videli na samem tekmovanju. Sicer naši fantje skakalnico poznajo, saj se je FIS tekme v decembru 2014 udeležilo nekaj skakalcev, ki tokrat potujejo z nami na Slovaško. Dva sta se uvrstila med deseterico, zato pričakujem lepo tekmo.''

 

Med tekmovalci v alpskih disciplinah lahko zagotovo največ pričakujemo od Filipa Mlinška, ki je na preteklih univerzijadah že osvajal medalje. Zanj bo to četrta univerzijada, kjer bo poskušal osvojiti še tretjo medaljo. ''Res imam že kar nekaj izkušenj s tovrstnih tekmovanj, zagotovo pa mi bo v najlepšem spominu ostala univerzijada v Erzurumu v  Turčiji, kjer sem osvojil srebrno in bronasto medaljo. Glede pričakovanj lahko povem, da gre za eno tekmo, zato na tem tekmovanju ni prostora za taktiziranje. Na tekmi moraš maksimalno napadati, ne glede na konkurenco. Moj edini konkurent je čas,'' je še dodal Filip Mlinšek.

 

Nekateri športniki bodo na univerzijadi nastopili prvič, med njimi je tudi smučarka prostega sloga Anja Krivec. ''Ker grem prvič na takšno tekmovanje si ne predstavljam dobro kako vse skupaj izgleda.  Na tekmovanju bi rada odpeljala dobro vožnjo, takšno, po kateri si ne bi mogla nič očitati. Glede končne uvrstitve pa nimam zastavljenega cilja,'' je pred odhodom v Granado povedala Anja Krivec. Lovrenc Kolenc, ki bo nastopal v disciplini smučanje po objektih, pa je dodal: ''To sezono sem imel nekaj težav s poškodbo, zato so bili moji treningi nekoliko okrnjeni. Upam na najboljšo vožnjo v letošnji sezoni, kam me bo to pripeljalo, pa bomo videli.''

 

Zimska univerziada_27_1.jpg 

 

Udeležbo na 27. Zimski univerzijadi organizira Slovenska univerzitetna športna zveza v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije ter Zvezo drsalnih športov Slovenije.

Program podpirajo Fundacija za šport ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

 

Vabimo vas k spremljanju dogajanja na univerzijadi na spletni strani www.unisport.si  in FB profilu https://sl-si.facebook.com/slovenska.univerzitetna.sportna.zveza.susa.

 

Zimska univerziada_27.jpg