Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Projekt SUPPORTER

datum: 14.07.2023

kategorija: novice

Zagotavljanje visokošolskega izobraževanja v športu z inovativnimi in vključujočimi načrti za enakost spolov

Osem športnih visokošolskih institucij iz Srednje in Vzhodne Evrope, med katerimi je tudi Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, bo s projektom SUPPORTER (»SecUring sPORTs Education thRough innovative and inclusive Gender Equality Plans«) razvijalo intersekcijske, inovativne, vključujoče in učinkovite načrte za enakost spolov, prilagojene športnim visokošolskim ustanovam. Pri tem bodo predvsem obravnavali nasilje na podlagi spola, spolno nadlegovanje in diskriminacijo. Projekt financira EU in bo trajal vse do septembra 2025.

Čeprav šport pogosto izpostavljamo kot vzpodbudno okolje, ki mlade opolnomoči ter podpira vključevanje  in timski duh, je na drugi strani znan tudi kot »mikrokozmos« spolnega nadlegovanja in napadov, idealiziranja toksične moškosti ter po svoji inherentni kulturi nasilja. Ob tem raziskave poudarjajo še nezmožnost evropskih športnih institucij, da zaščitijo morebitne žrtve ter zagotovijo enake pravične pogoje za vse skupine neenakosti, vključno s tistimi, ki temeljijo na starosti, invalidnosti, spolu, spolni identiteti, etnični pripadnosti, narodnosti, rasi in spolni usmerjenosti kot tudi za skupine na presečišču teh neenakosti.

Razmere so še bolj zaostrene v srednji in vzhodni Evropi (CEE), zato se prav na ti dve regiji osredotoča projekt SUPPORTER, ki želi prispevati k napredku vključujoče enakosti spolov v osmih partnerskih športnih ustanovah v Srednji in Vzhodni Evropi ter širše. S pomočjo prilagojenih mehanizmov usposabljanja in mentorstva, ki jih zagotavljajo strokovni partnerji, bo zato osem partnerskih institucij oblikovalo intersekcijske, inovativne, vključujoče in učinkovite načrte za enakost spolov, prilagojene njihovim razmeram.

»Z razvojem inovativnih načrtov za enakost spolov, sicer prilagojenih posebnim kontekstom, v katerih se nahajajo partnerji projekta, ki pa hkrati vsi obravnavajo nasilje na podlagi spola, je SUPPORTER odlična priložnost, da naredimo športne ustanove v regiji CEE varnejše, vključujoče in privlačnejše!« je prepričana koordinatorica projekta Ildi Ipolyi.
 

Cilj projekta

  1. Prepoznati in dokumentirati sistemske izzive, s katerimi se soočajo športne visokošolske ustanove v srednji in vzhodni Evropi pri spodbujanju enakosti spolov in izkoreninjenju nasilja na podlagi spola.
  2. Razvijati dejavnosti, prilagojene srednje- in vzhodnoevropskemu kontekstu ter vsaki partnerski instituciji posebej.
  3. Okrepiti organizacijsko zmogljivost športnih ustanov za obravnavo enakosti spolov z intersekcijskim pristopom.
  4. Spodbujati vključujočo institucionalno kulturo z razvojem procesov vzajemnega učenja.
  5. Okrepiti mreženje in izmenjavo med športnimi ustanovami in skupinami izbranih strokovnjakov.
  6. V športnih ustanovah spodbujati institucionalne, trajnostne in transformativne spremembe, povezane s spolom, s posebnim poudarkom na izzivih nasilja na podlagi spola. S tem pa prispevati k bolj vključujočim institucijam in njihovim načrtom za enakost spolov ter k celostnemu upoštevanju intersekcionalnosti.
Čeprav se projekt SUPPORTER začenja s povezovanjem osmih institucij, želi doseči širši športni ekosistem in njegove različne organizacije v srednji in vzhodni Evropi ter širše in na dolgi rok tako prispevati k pomembnim družbenim spremembam. Partnerji pri projektu
  • Fundacija Europeenne de la Science (ESF), Francija
  • Göteborgs Universitet (UGOT), Švedska
  • Kentro Erevnon Notioanatolikis Evropis Astiki mi Kerdoskopiki Etaireia (SEERC), Grčija
  • Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL), Bosna in Hercegovina
  • Univerza v Lubljani (UL), Slovenija
  • Univerzita Karlova (CU), Češka
  • Nacionalna Športna Akademiya Vassil Levski (NSA), Bolgarija
  • Lietuvos Sporto Universitetas (LSU), Litva
  • Universitatea de Vest din Timisoara (UVT), Romunija
  • Gruzijska državna univerza za telesno vzgojo in šport (GSTUPES), Gruzija
  • Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), Moldavija

Več o projektu izveste na: https://supporter-project.eu

Projekt SUPPORTER (3)