Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Z vadbo Obnova so bolnice z rakom dojk izboljšale svoje zdravje in počutje

datum: 05.06.2023

kategorija: novice

V maju smo kineziologi Fakultete za šport, v sklopu ciljnega raziskovalnega projekta Spremljanje in vrednotenje telesne dejavnosti v Sloveniji (V5-2101), izpeljali športni vikend in meritve telesnih zmogljivosti. Vikend je od 5. do 7. maja 2023 potekal v Pacugu, udeležilo pa se ga je več kot 75 bolnic z rakom dojke, članic združenja Europa Donna.

Udeleženci vadbe se podajo na pohod

Prvi dan vikenda smo se odpravili na pohod iz Pacuga do Strunjanskega križa, ki se nahaja nad Mesečevim zalivom. V soboto je potekalo več pohodov proti Piranu in Strunjanu, v popoldanskem času pa smo izvedli tudi predavanje na temo vadbe pri raku dojke, kjer smo še zlasti poudarili varnost vadbe za moč v kontekstu limfedema, pereče problematike nekaterih bolnic.   

Udeleženke na cilju ob Strunjanskem križu

Meritve telesnih zmogljivosti so potekale v soboto in nedeljo, v nedeljo zjutraj pa so naši kineziologi poskrbeli še za vadbo, po kateri so imele bolnice predavanja o prehrani, ki jih je vodila asist. Eva Peklaj. Z organizacijo vikenda smo uspešno nadaljevali večletno sodelovanje z Europa Donna. Zahvaljujemo se študentom kineziologije: Barbarbi Blokar, Nini Bubnič, Naji Ferkov, Ajdi Hribar in Kristijanu Klariću. 

Dan po majskem športnem vikendu bolnic z rakom dojke so na Onkološkem inštitutu v Ljubljani predstavili ugotovitve raziskave OREH - Pilotne raziskave o individualizirani celostni rehabilitaciji bolnic z rakom dojk 2019-2022. Na projektu je Fakulteta za šport sodelovala kot partnerica in je poskrbela za oblikovanje varnega vadbenega programa Obnova za bolnice z rakom dojk ter za izvajanje vadbe s pomočjo platforme Zoom ves čas trajanja projekta.  

V letu 2020/21 smo tako izpeljali 16 vadbenih enot, v letu 2021/2022 25 vadbenih enot ter v obdobju 1.10.2022 – 20.4.2023 kar 55 vadbenih enot. Minimalno trajanje vadbene enote je bilo 30 minut, najdaljša pa je trajala 78 minut.  

Udeleženke na eni od skupnih vadb

Ob tem je treba omeniti, da je udeležba ves čas naraščala, česar smo zelo veseli, saj smo dosegli velik del bolnic. Vadbo Obnova so v tem času vodili: Barbara Jevšnikar, Barbara Blokar, Jaka Kuraj, Tina Bolčič, Jerneja Breznik, Nastja Smodiš, Sara Homan, Karmen Orehek, Urška Pušnik, Katja Škoda, Tina Umek.